2006-04-11

Breviar de Invazie a Europei dinspre Stepă

Blitzkrieg...

by Dr Dan Waniek, MD
Copyright © 2006 danwaniek.org

Pe scurt, celţii devin fierul de lancie al invaziei Europei vechi nordice, tot aşa cum cernavodanii şi folteştienii sunt pre-hitiţii şi proto-ionienii invaziilor dinspre stepă de pe la sud de Carpaţi. ( Aceşti “ SrdnyStogani Mikhailovkani - Kemi Obani ” călare, de faimă nord-pontică, mişunau prin stepă la nord de Crimeea în jurul anului patru mii î. Hr. Pe la 3000 î. Hr. sunt Yamnaieni, şi au deja căruţe şi morţi prin Pit Graves. La 2000 î. Hr. Srubnaya şi Usatovo, contemporani cu Andronovo, au mai degrabă Timber Graves decât faimă vedică. Plecând prin regatul neolitic al Varnei mai departe spre Asia mică, pe drumurile ancestrale ale ambrei la vale, vor fonda acolo culturi neo-chattice din care hitiţii şi arameii vor fi cei mai vestiţi ).

În tot acest timp dacii, cu un reflex preindoeuropean ancestral, se retrag spre culmi din Epir până în Moravia valahă, şi azi numită Wallachei.

Pentru un mileniu sau două, începând cu al patrulea dinainte de Hristos, celţii – care nu sunt străini “ cimmerienilor ” contemporani nord-pontici ai culturilor Andronovo şi Afanasievo – se extind în nordul Europei cu viteză de călăreţi de stepă. Ei sunt de altfel responsabili sau măcar contemporani cu extinderea pe drumul mătăsii spre răsărit, ai prea curioşilor toharici A şi B până hăt departe în China. Ei stăpânesc ca un fulger la scara Europei Vechi, toată Europa de la nord de Alpi şi de Carpaţi, şi trec până departe în sud, după Pirinei.

Ei sunt indoeuropenii prototipici şi nu şi mai curioşii indogermani, atât de ironic cel mai puţin indo-europeni dintre toţi indo-europenii !

Celţii sunt cei care încep istoria în Iberia, şi în insulele britanice, de unde alungă pe autohtonii vechi europeni picţi şi scoţi. Celţii ajung chiar să cucerească toată Scandinavia şi Islanda, întinzând regiunea faimoasă a amforelor globulare după 3000 î. Hr. peste pre-indoeuropenii localnici numiţi încă Trichterbecherkultur ( Funnel Beaker ).

Ceramica preindoeuropenilor este un semn de maturitate, vechime, pace sau armonieFig. 4 : Trichterbecherkultur : Ceramica preindoeuropenilor este un semn de maturitate, vechime, pace sau armonie. Ea are un scop ritual, cu "ochi" ai Zeiţei mai mult decât cu o capacitate maximă pentru o suprafaţă minimă, ca aceea a amforelor globulare invadatoare...

Celţii invadatori, cu slaba lor Schnurkeramik ( Corded Ware), cu Battle Axe, cu practicele dar grosolanele Globular Amphorae, fac culturile Harpstedt şi Jastorf apoi un continuu prin toată epoca bronzului nord-european până la Germania lui Tacitus şi la migraţia microasiatică al galaţilor sau Galatenilor. Mai multe detalii cu trasee are profesorul Beekes.

Aici privim pe celţi nu prin şcoala lui Trăsnea a acelor obscuri “ nos ancètres les Gaulois ” ci prin semnele lor pur geometrice, faimoasele ogham. Acestea, alfabet, elixir sintetic pentru divinaţie, sintaxă a mişcărilor de mână secrete ale druizilor, şi prin legătura cu o floră a Mitteleuropa-ei un cardinal sadea şi anume prototipic, nu pot fi celtice decât prin împrumut. Celţii vin din Asia iar ogham-ul descrie copaci europeni. Din această dilemă nu putem ieşi. Nu putem ieşi, am zis, decât dacă vedem – ne-retrospectoscopic – pe celţi ca pe nişte intermediari. Aceşti intermediari sunt transmiţători ai culturii locale a polului european apusean, superioare şi ancestrale, cultura preindoeuropenilor vasconi, care este tot aceea, paneuropeană în chip misterios, a Europei Vechi.

Restrângem, deci, de-aici mai departe, studiul nostru, pentru a lua putere, şi a o reda mai departe, însutită...

No comments: